سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بارالها ! ... می دانم برترین توشه رهرو به سوی تو، اراده استوار و فروتنی یاری خواهانه است و اینک، قلبم با اراده ای استوار و فروتنی متواضعانه با تو رازگویی می کند . [امام صادق علیه السلام ـ در دعایش هنگام رفتن نزد منصور، خلیفه عبّاسی ـ]

تعریف: قطع ارتباط با خویشان پدری و مادری هرچند به چند واسطه باشند و همچنین خویشاوندان از طریق اولاد.چه محرم باشند و چه نامحرم، دور یا نزدیک یعنی واسطه بخورد یا نه.
حضرت سجاد علیه السلام میفرمایند: از مصاحبت قاطع رحم بپرهیز که او را در سه جای قرآن ملعون یافتم .
* بدترین اعمال نزد خدا
* نیکی بر رحم در مقابل بدی او
* مرگ را نزدیک می کنید
* همه دسته جمعی میمیرند
* رحمت خدا را میبرد


* صلحه رحم واجب است : خدا در سوره نساء آیه اول میفرماید:  " واتقوالله الذی تسائلون به و الارحام"  بترسید از مخالفت امر خداوندی که از یکدیگر به نام او حاجت میطلبد (یعنی چنانچه خدا را بزرگ میدارید که یکدیگر را به او قسم میدهید که چنین و چنان کن یا نکن، پس مخالف امر او را نکنید.)و بترسید از بریدن خویشان و سعی کنید در پیوند با ایشان
هی ارحام الناس ان الله تعالی امر بصلتها و اعظمها الا تری انه تعالی جعلها منه ( کافی باب صله الرحم) در معنی آیه شریفه اینطور نقل نموده که ارحام در اینجا تمام خویشاوندانند نه طایفه خاصه بدرستیکه خداوند امر به وصل نمودن تمام خویشان فرموده و صله رحم را بزرگ فرموده که همراه با خود آن را ذکر کرده . 
1 - صله رحم موجب آسان شدن حساب است ( یخافون سوء الحساب) 
2 - قطع کننده صله رحم از صراط نخواهد گذشت :
پلی روی جهنم است و روز قیامت همه باید از روی ان عبور کنند دو طرفش رحم و امانت خواهد بود هر گاه کسی که صله رحم میکرده و امانت را هم رد میکرده از ان بگذرد به سلامت گذشته و به بهشت خواهد رفت .و هر گاه خیانت کننده بامانت و قطع کننده رحم از روی ان بگذرد او را با این دو گناه هیچ عملی سودی نمیرساند و صراط او را میان اتش خواهد انداخت . 
3 - اثار دنیوی صله رحم :
از آثار صله رحم طول عمر و تاخیر در اجل و دفع بلاء و زیادتی رزق و بر طرف شدن فقر و زیاد شدن نسل می باشد .
4 - آثار معنوی و اخروی صله رحم:
حضرت صادق علیه السلام می فرمایند: صله رحم سبب دارا شدن صفت جمیله حسن خلق و سخا و کرم میشود. " صله الارحام تحسن الخلق و تسمع الکف و تطیب النفس"
" رحم فقیر و غنی ندارد "
* صله چیست: هر کاری که در عرف پیوند را برساند صله است هر چند در کوچکی مانند اول سلام کردن یا نیکو جواب دادن سلام باشد .
* شهید ثانی در مراتب صله رحم میفرماید: اعظم مراتب صله بنفس (به جان) است . پس از ان به دفع ضرر است . پس از ان رساندن نفع به اوست پس از ان صله نمودن به کسی که واجب النفقه رحم است مانند زن پدر و زن برادر و کمترین مراتب صله سلام کردن بر رحم است و کمتر از ان پیغام سلام برایش فرستادن می باشد و همچنین در نبودنش برایش دعا کردن و در حضورش نیایش گفتن است .
5 -  قطع رحم هم عرفی است: چنانچه صله رحم امری عرفی شد قطع رحم هم عبارت از هر امری است که در عرف بریدگی از آن فهمیده شود. مانند سلام نکردن 
6 -  قطع نسبت با ارحام مختلف است : ممکن است عملی نسبت بر رحم نزدیک قطع باشد ولی نسبت بر رحم دور نباشد یا ممکن است نسبت به رحم شریفی که دارای مقامی است قطع و نسبت بدیگری نباشد . البته در موارد شک باید جانب احتیاط را مراعات نمود که مبادا در گناه کبیره قطع رحم واقع شود.
7 - تکبر بر رحم فقیر قطع است: از زشت ترین اقسام قطع رحم آن است که شخص به واسطه داشتن مال و ثروت و اعتبار دنیوی اعتنایی بر رحم فقیر خود نکند و بر او تکبر نماید .
8 - حد وجوب صله رحم: مقداری است که در ترک آن قطع رحم عرفا صدق نماید پس هر عملی که  صله رحم بر آن صادق باشد بطوری که اگر بجا نیاور می گویند قطع رحم کرده آن عمل شرعا واجب است . 
9 - میزان وصل و قطع عرف است: در هر موردی که شک دارد آیا این مقدار از صله واجب است یا نه به عرف رجوع نماید اگر ترک آن را قطع رحم دانستند واجب خواهد بود و گاه میشود که ترک سلام یا ترک احسان کمی ، یا بر نیاوردن حاجت مختصری یا ترک دیداری در عرف قطع رحم شمرده شود. 
10 - اگر واجب نشد مستحب است: گاهی بعضی از این امور در برخی از ارحام و پاره ای مواقع عرفا قطع رحم نیست پس اگر قطع رحم بودنش مسلم شد انجام دادن آن صله که عدم وجوبش معلوم است ، مستحب خواهد بود. 
11 - قطع قاطع هم حرام است: در صورتیکه بعضی از ارحام نسبت به شخص قطع رحم نموده ، نمی شود با او معامله به مثل کرد. 
12 - قطع رحم مسلمان و کافر فرقی ندارد: فرقی در حرمت قطع رحم نیست بین اینکه رحم مسلمان باشد یا کافر شیعه دوازده اممی باشد یا از سایر فرقه های مسلمان، عادل و پرهیز کار باشد یا فاسق و فاجر، اجمالا کفر و فسق سبب سقوط رحمیت نمی شود. 
13 - صله رحم با بغض کافر منافاتی ندارد: آنچه از وجوب صله رحم و حرمت قطع آن ذکر شد که فرقی بین کافر ومسلمان، فاسق و پرهیزگار ندار، این موضوع با حرمت دوستی با کفار و فجار و وجوب بغض و دشمنی ایشان منافاتی ندارد.
14 - اگر تایید کفر نشود: بلی اگر صله ی به او سبب جراتش در کفر یا فسق شود ، بطوریکه اگر از او ببرد ممکن است ترک کفر یا فسق نماید ، در این صورت از باب نهی از منکر مانعی ندارد. 
15 - دشمن دین باید طرد شود: هم بریدن از رحم کافر یا فاسق واجب است و آن در وقتی است که در مقام ضدیت و دشمنی و جنگ با دین باشد .
16 - اگر دشمنی نکند صله رحم واجب است .
17 - سفر کردن برای صله رحم: سفر کردن برای صله رحم و دیدار از اقارب مستحب است . هرکس برای دیدار ارحام حرکت کند بهر قدمی چهل هزار حسنه برایش ثبت و چهل هزار گناه از او محو و چهل هزار درجه به درجاتش افزوده میکردد.
* ارحام روحانی به چه کسانی گفته میشود؟
کسانی که از راه والدین جسمانی به شخص نسبت پیدا میکنند. مانند برادر، رحم است و صله اش واجب و قطعش حرام است .
* حقوق سادات
1 - خدمت به سادات تلافی می شود: هر کس جای داده و در برگرفته یکی از ذریه مرا، یا با ایشان نیکی نموده ، یا ایشان را پوشانیده یا او را سیر نموده، برخیزد تا تلافی کنم.
* حقوق برادران ایمانی
1 - زیارت مومن صالح زیارت امام است : امام رضا علیه السلام میفرمایند: کسی که نمی تواند به زیارت ما اهل بیت بیاید پس زیارت کند نیکان از دوستان ما را ، که ثواب زیارت ما برایش ثبت می شود و کسی که بخواهد به ما صله نماید و نتواند، پس به یکی از نیکان از دوستان ما صله نماید، که برایش ثواب صله ما ثبت می شود.


کلمات کلیدی:

نوشته شده توسط یاکریم 90/12/13:: 11:15 عصر     |     () نظر

درباره
وضعیت من در یاهـو
مدیر وبلاگ : سعدنا بولایتکم[10]
نویسندگان وبلاگ :
یاکریم
یاکریم[1]
سلمان
سلمان[0]
حماسه
حماسه[1]
فرات
فرات[1]
نهاد
نهاد[1]
قاصدک
قاصدک[1]
بانوی آبها
بانوی آبها[0]
حق گو
حق گو[1]
یاس نیلی
یاس نیلی[1]

صفحه‌های دیگر
پیوندها
لیست یادداشت‌ها
آرشیو یادداشت‌ها